Menu

Insight: Minimal Design: Meer vertellen met minder

Insight, Studio Analoog

Minimal Design: Meer vertellen met minder

De grootste uitdaging voor ons als animatiestudio is het omzetten van een grote hoeveelheid informatie naar een overzichtelijke video van een enkele minuut. Je wilt als klant zeker weten dat je doelgroep de kern van je boodschap begrijpt; de grootste valkuil is hier de wens is teveel willen laten zien, met een averechts effect. Met minimal design vertel je meer met minder.

 

Inisight Minimal Design

Hoe gedetailleerd moet een beeld zijn voor herkenning? In combinatie met de vorm weet je van het rechterbeeld door de kleur direct dat het om een citroen gaat. Schilderij links © Dennis Wojtkiewicz

Hoeveel visuele input heeft je kijker nodig?

Onze hersenen houden ‘t overzichtelijk. Alle visuele informatie die binnenkomt wordt netjes gerangschikt, gefilterd en automatisch aangevuld. De gestaltpsychologen uit de jaren ‘30 ontleenden wetten en rationele principes aan deze waarneming in patronen en gehelen. Deze principes zijn (deels) gebaseerd op aangeboren eigenschappen in ons visuele systeem, maar ook op bepaalde verwachtingen in de hersenen op grond van eerdere ervaringen.

Insight Minimal Design Gestalt

Bijvoorbeeld: bovenstaande vorm hoeft niet volledig te worden ingevuld om er een driehoek in te herkennen. Dit principe geldt ook voor bewegend beeld; bovenstaand phi-fenomeen is niets meer dan een snelle opeenvolging van losse beelden. Omdat de hersenen deze informatie niet snel genoeg kunnen verwerken vullen we zelf de tussenliggende informatie in, en ontstaat de illusie van bewegend beeld.

Hoewel de gestaltpsychologie aan populariteit verloor met de jaren, zijn enkele fundamentele principes van (grafisch) ontwerp hier aan ontleend. Door in te spelen op onze visuele perceptie kun je met minder beeld meer vertellen.

 

Minimal design: “less, but better”

De afstemming tussen lengte, techniek en uitstraling verschilt per project; we zullen dan ook altijd persoonlijk advies geven. Maar graag we ook animeren en ontwerpen; meer is niet altijd beter.

 

Insight Minimal Design

Met het minimale het meeste uit je ontwerp halen is geen nieuw fenomeen. Zoals bijna iedere kunststroming een reactie is op het voorgaande, zo ontstond Westerse abstracte kunst uit het realistische keurslijf vanuit de Renaissance (de ontwikkelingen in Oosterse kunst zijn weer een verhaal apart; maar waren ook in de 20e eeuw weer van grote invloed op de Westerse abstractie).

Neem bijvoorbeeld ‘De Stijl’. Horizontale en verticale lijnen, vierkanten, zwart/wit en de primaire kleuren blauw, rood en geel werden gebruikt om de werkelijkheid te abstraheren. Deze kunstvorm ontstond 100 jaar terug en inspireert ook nu nog veel designers.

 

Smaak is nu eenmaal subjectief, en niet iedereen zal zich aangetrokken voelen tot abstracte kunst an sich. Minimal design is interessant omdat het niet zozeer een stijl is; eerder een verzameling principes die in iedere vorm van ontwerpen kan worden toegepast. Principes die door bovengenoemde verwerking van visuele informatie door onze hersenen ook onbewust als prettig worden ervaren.

Minimal design wordt vaak verkeerd opgevat als ‘simpel’; terwijl ieder onderdeel zijn eigen plek vindt binnen een nauwkeurig uitgedachte hiërarchie.

Inisght Minimal Design Dieter Rams

Braun Style Selection (Dieter Rams)

Hoe complex moet je animatie zijn om het maximale uit je verhaal te halen?

Minimal design heeft zich verder ontwikkeld vanuit de abstracte kunst, maar hoeft op zichzelf niet abstract te zijn. Het gaat hier om efficiënt en functioneel ontwerpen, door slim gebruik te maken van witruimte, kleur, stramien, contrast, en is ons geval de hoeveelheid en volgorde van beweging.

Lengte

Het grote voordeel van minimal design is veel kunnen vertellen met weinig beeld; en dat is goud waard in onze huidige, doorgaans vluchtige manier van videoconsumptie.

Wat past goed binnen de strategie van een bedrijf? Voor een bedrijfspresentatie is enkele minuten video geen probleem, omdat de omstandigheden verschillen van even snel een video op je smartphone kijken. Maar je mag er vanuit gaan dat in de meeste gevallen de kijker na 2 minuten afhaakt.

Techniek

We hebben het als studio over 2D-en 3D animatie. Als je als klant je eerste animatie laat ontwikkelen kunnen de verschillen tussen de technieken nog vaag zijn. Voor ons zit het grootste verschil in de software en arbeidsintensiviteit. Een 3D animatie steekt doorgaans technisch wat moeilijker in elkaar. Wil niet zeggen dat we niet hetzelfde aantal uren kwijt kunnen zijn aan een 2D animatie. Kortom: de beste techniek is afhankelijk van de invulling van het project. Minimal design beperkt zich niet tot één stijl, en kan zowel elementen van realisme als abstractie bevatten (dan wel niet 2D of 3D).

promotiecampagne innovatief product

Uitstraling

Een goede animatie heeft een stijl die aansluit bij de uitstraling van het bedrijf. Dat kan visueel, in lijn met de huisstijl, maar ook op een gevoel dat je wilt koppelen aan het bedrijf (vrolijk, krachtig, serieus, informeel, you name it).

 

Durf weinig in beeld te zetten! Zo krijgt de informatie die je laat zien de aandacht die het verdient. Benieuwd op welke manier een helder design met animatie kan bijdragen aan je product of dienst?

Je kunt ons altijd mailen of bellen voor een afspraak.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!